روش تدریس کتاب فارسی مقطع ابتدایی ( دوره 2)
روش تدریس کتاب فارسی
جلسه اول: (تدریس محتوایی)
در این مرحله آموزگار با توجه به محتوا و موضوع درس، طرح درسی اماده کرده و ارائه می دهد بدون اینکه وارد متن درس شود.
بعنوان نمونه:
درس ستایش فارسی چهارم با موضوع صفت نادیده شدن خداوند است. مربی طرح درسی در این خصوص آماده کرده و تدریس می کند.
جلسه دوم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، با رعایت لحن و آهنگ، شروع به خواندن متن می کند. و مراد از لحن و آهنگ چند چیز است: 1) تغییر لحن با توجه به نوع متن؛ مثلا اگر متن حماسی باشد باید لحن نیز حماسی باشد و … 2) تغییر لحن با توجه به شخصیت های متن؛ مثلا لحن شخصیت زن با مرد بسیار فرق دارد 3) تغییر لحن با توجه نوع جمله؛ مثلا اگر جمله سوالی باشد سوالی و اگر خبری بود، لحن خبری به جمله می دهد 4) اضافه کردن احساسات و عواطفی مانند خوشحالی، غمگینی، عصبانیت، بلندی و پایینی صدا و حتی بیان بوی نان تازه با نفس عمیق و… مربی در حین خواندن توجه دانش آموزان را به انواع لحن و آهنگ جلب می کند تا خوب یاد بگیرند و پس از او هر کدام فرازی از متن را بخوانند. گام دوم: (خوانش متن دانش اموزان)در این مرحله مربی چند نفر از دانش آموزان را که خوانش صحیح و بی غلطی را دارند انتخاب نموده تا دیگر دانش آموزان با شنیدن صدای آن ها، آمادگی بیشتری برای خوانش پیدا کنند. گام سوم: تنفسدر این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند. گام چهارم: ادامه خوانش متنروش تدریس کتاب فارسیجلسه سوم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (املای بگرد و پیدا کن+ واژه نامه)در این مرحله مربی، از قبل زیر کلمات مهم درس، در کتاب خودش، خط کشیده و بعضی از آن ها را که ارزش معنایی دارند را شماره گذاری نموده است. املای بگرد و پیدا کن، بدین صورت است که مربی، کلمات مشخص شده را بصورت پراکنده( یکی از بالای صفحه و دیگری از وسط و کلمه بعدی از انتهای صفحه) می خواند و بچه باید پیدا کرده و زیرش خط بکشند. در این حین املا گفتن، از دانش آموزان می خواهد، بعضی کلمات که ارزش معنایی دارند را شماره گذاری کرده تا بعد از اتمام املاء، با مراجعه با واژه نامهی آخر کتاب، معنای آن را پیدا کرده و در همان درس پاورقی کنند. نکته: البته بعضی از کلمات شماره گذاری شده، معنایشان در واژه نامه نیست گروه ها با همفکری هم و با توجه به متن درس، برای آن معنایی |
حدس می زنند و با هماهنگی معلم، معنای آن را پاورقی می کنند.
گام سوم: ( تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند.
جلسه چهارم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (درست و نادرست)در این مرحله مربی، از یکی از دانش آموزان می خواهد تا بخش درست و نادرست را خوانده و با بیان دلیل صحت یا عدم صحت، پاسخ دهد. و خود معلم نیز چند سوال اضافه نموده و دانش آموزاندر کتاب نوشته و درست و نادرست آن را علامت می زنند. گام سوم: (تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند. گام چهارم: (درک مطلب)در این مرحله مربی، کلاس را گروه بندی نموده و از گروه ها می خواهد که با همفکری همدیگر پاسخ بدهند، سپس هر گروه به یک سوال پاسخ می دهد. و گروه های دیگر حق انتقاد یا تکمیل پاسخ را خواهند داشت. روش تدریس کتاب فارسیجلسه پنجم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (واژه آموزی)در این مرحله مربی، از گروه ها می خواهد تا با همفکری، موضوع واژه آموزی را کشف کنند. در این بین مربی راهنمایی هایی می دهد. پس از کشف موضوع، مربی آموزش لازم را داده و از گروه ها می خواهد انجام دهند. گام سوم: (تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند.
جلسه ششم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (بخوان و بیندیش)در این مرحله مربی، از دانش آموزان می خواهد با رعایت قوانین مطالعه و صامت خوانی در کمال آرامش و سکوت، بخوان و بیندیش را خوانده و به سوالاتش پاسخ دهند. سپس مربی از چند تن از دانش آموزان می خواهد درک مطلب را خوانده و از چند تن دیگر از دانش اموزان می خواهد صحت و سقم پاسخ آنان را بررسی کنند. گام سوم: (تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند.
گام چهارم: (املای بگرد و پیدا کن+ واژه نامه)در این مرحله مربی، برای بخوان و بیندیش نیز املای بگرد و پیدا کن و واژه نامه را که توضیح آن در بالا گذشت را اجرا می کند. |
روش تدریس کتاب فارسیجلسه هفتم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (بخوان و حفظ کن)در این مرحله مربی، شعر را بصورت آهنگین خوانده و دانش اموزان جواب می دهند. چند بار این کار را تکرا می کند. سپس دانش آموزان را گروه بندی نموده و از آنها می خواهد که هر گروه قسمتی از شعر را هم خوانی نمایند. این کار باعث حفظ راحت شعر می گردد. گام سوم: (تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند.
گام چهارم: (بیان معنی شعر)در این مرحله مربی، بیت هایی از شعر کهنیاز به توضیح یا معنا کردن دارند را معنا و توضیح می دهند.
جلسه هشتم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (کلمات هم خانواده)در این مرحله مربی، کلاس را گروه بندی نموده و به هر گروه یک قسمت از کل درس را داده تا کلمات هم خانواده آن را پیدا کرده و در دفتر گروه بنویسند. سپس نماینده گروه پاسخ کروه خود را در مقابل جمع ارائه داده و مربی بهترین پاسخ را انتخاب و دانش آموزان در دفتر فارسی یادداشت می کنند. گام سوم: (تنفس)در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند.
گام چهارم: (کلمات متضاد)در این مرحله مربی، کلاس را گروه بندی نموده و به هر گروه یک قسمت از کل درس را داده تا کلمات متضاد آن را پیدا کرده و در دفتر گروه بنویسند. سپس نماینده گروه پاسخ کروه خود را در مقابل جمع ارائه داده و مربی بهترین پاسخ را انتخاب و دانش آموزان در دفتر فارسی یادداشت می کنند. روش تدریس کتاب فارسیجلسه نهم:گام اول: (خوانش متن)در این مرحله مربی، از چند نفر از دانش آموزان درخواست می کند تا هر کدام، قسمتی از متن درس را با لحن و آهنگ بخوانند. گام دوم: (صندلی صمیمیت)در این مرحله مربی، می تواند به چند صورت عمل کند: 1. موضوع، معین نکند و دانش آموزان در عرض 10 دقیقه یک موضوع دلبخواه خود انتخاب نموده به چند زیر موضوع تبدیل و سپس خود را آماده نمایند و گفتگوی خود را در عرض 3 دقیقه بیان نمایند. 2. برای هر گروه یک موضوع معین نماید و…. 3. یک تصویر معین نماید تا دانش آموزان با دقت به آن نگاه کرده و جزییات آن در عرض 3 دقیقه بیان کنند. 4. یک فیلم پخش نموده تا دانش آموزان با دید انتقادی، به آن نگاه کرده و سپس صحبت خود را در عرض 3 دقیقه بیان نمایند. گام سوم: (تنفس) در این مرحله مربی یک بازی و سرگرمی اجرا می کند تا دانش آموزان در فرایند ادامه کلاس، احساس خستگی ننمایند. |
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.